Як під час війни допомагають людям, які живуть з ВІЛ/СНІД

Дмитро Шерембей
Голова найбільшої в Україні пацієнтської організації «100% Життя» Дмитро Шерембей розповів про допомогу людям з ВІЛ/СНІД.

В умовах повномасштабного російського вторгнення українці, які живуть з ВІЛ/СНІД, продовжують щоденну боротьбу за власне життя. На щастя, навіть під час війни в Україні залишається доступною безкоштовна антиретровірусна терапія (АРВ). Якщо ВІЛ-позитивна людина регулярно приймає АРВ, вона досягає невизначального рівня вірусу в крові, а значить, може жити нормальним життям та є повністю безпечною для оточуючих.

Після 24 лютого працівники найбільшої в Україні пацієнтської організації «100% Життя» щодня долають виклики та налагоджують складну логістику, щоб люди, які живуть з ВІЛ, могли отримати необхідну їм АРВ-терапію буквально всюди – у гарячих точках, в евакуації, навіть у тимчасовій окупації.

За словами Дмитра Шерембея, голови Координаційної ради БО «100% Життя», сьогодні всім українцям, які живуть з ВІЛ, забезпечено доступ до терапії. Для отримання треба просто звернутися до регіонального представництва їхньої мережі network.org.ua.

Пан Шерембей наголосив, що в Україні триває епідемія ВІЛ/СНІДу, і ризики інфікування підвищуються через війну, особливо на територіях, які були під окупацією. Тому БО «100% Життя» закликає всіх громадян, хто мав незахищені статеві контакти або стинався з іншими ризиками, подбати про своє здоров’я та пройти тестування на ВІЛ/СНІД. Адже сьогодні ВІЛ – це не вирок, якщо його вчасно виявити та почати прийом ліків.

На жаль, через страх дізнатися про діагноз ВІЛ багато людей зволікають з тестуванням, наражаючи себе і своїх близьких на смертельну небезпеку.

За словами пана Шерембея, люди, які живуть з ВІЛ, бояться осуду з боку оточуючих й, зокрема, медпрацівників, і тому часто не звертаються в медустанови. Це дуже хибна модель поведінки, враховуючи, що суспільство разюче змінилося за останні 20 років, і медичне обслуговування пацієнтів з ВІЛ сьогодні нічим не відрізняється від інших груп пацієнтів.

Дмитро Шерембей, який понад 20 років живе з ВІЛ, на власному прикладі доводить, що з цим діагнозом можна жити повноцінним життям, допомагати іншим і ставити амбітні цілі.

«Місія нашої організації і моя особисто набагато глобальніша за надання допомоги людям, які живуть з ВІЛ. Ми працюємо для того, щоб життя кожної людини сприймалося як найвища цінність на рівні українського суспільства і держави Україна, а також віримо, що одного дня ми втілюватимемо цю ідею й на глобальному рівні», – поділився пан Шерембей.

А поки що БО «100% Життя» продовжує працювати на перемогу та підтримувати тих, хто опинився у скруті. Під час війни організація вперше за понад 20 років існування звернулася за фінансовою підтримкою до українських громадян.

Долучитися до допомоги людям, які живуть з ВІЛ/СНІД, у їхній боротьбі за життя можна за посиланням.

Усі зібрані кошти спрямовуються на забезпечення українців і українок ліками, медичними засобами й обладнанням, гуманітарною допомогою, а також на придбання палива, бронежилетів й шоломів для бригад швидкої допомоги та волонтерів.

Фото: пресслужба

Укрзалізниця
Попередній матеріал

З мрією про Сімферополь: після звільнення Херсона Укрзалізниця запустила квитки до деокупованих міст

Нацвідбір на Євробачення
Наступний матеріал

Нацвідбір на Євробачення-2023: список 10 фіналістів

Новини партнерів