Хроніка воєнної столиці. Козловський показав щемливі кадри розтрощених будівель

Козловський
Віталій Козловський випустив кліп-хроніку воєнної столиці.

Від самого початку війни співак залишається в Києві і саме тут, під постійні звуки сирен та вибухів, записав пісню «Інша весна».

«Це повстанська пісня, її автори — Йосип Струцюк та Вадим Гаркавий. Вона була написана у 1985 році і має дуже цікаву історію. Автори надихнулися на її написання після перегляду світлин з Волині 40-50-х років. Там тоді точилися кровопролитні бої, а на світлинах поряд з мужніми вояками української повстанської армії — привітні та вродливі дівочі обличчя. Вони не пошкодували своєї молодості та життя, щоб боротися за вільну Україну. І сьогодні рядки цієї пісні — у саме серце. Наші прекрасні люди, які планували жити, будувати, працювати, створювати сім’ї, народжувати дітей, мужньо стали на захист нашої України від кривавого окупанта», — розповів Віталій Козловський.

Відео відзняте в Києві — у місцях, де стискається серце, адже вони зазнали найбільших ворожих ударів у столиці. Це не відеокліп у звичному розумінні цього слова, а швидше оперативна хроніка, кожен кадр якої — живий та чесний.

«Руйнування жахливі. Без болю дивитись на це не можна.  Неможливо повернути людей, яких вже немає. Ця відеоробота — крик душі кожного українця та звернення до всього світу бути небайдужими до цього геноциду та нашого горя», — каже співак. 

Зібрали команду однодумців, які залишилися в місті. Знімали на невеличку портативну камеру, фотоапарат та телефон. Поки проходив процес знімання, підходили люди, ділились історіями.

Чоловік в літах спав у своїй квартирі, коли прилетіла ворожа ракета. Квартиру, як і весь під’їзд, зруйнувало повністю. Його завалило. Дивом вибрався з-під уламків живим. Улюблена кішка загинула, бо легка, і її сильно кинуло об стіну від ударної хвилі. Розповідає про сусідів — не всі з них пережили цей удар. Тепер він живе  у знайомих і щодня приходить дивитись на те, що лишилось від колишнього спокійного життя.

Поряд стоять бабуся з маленькою онукою, сусіди. Вдивляються у обгорілий каркас будинку і нарешті знаходять вікно на 6 поверсі. Розповідають, що там жила найкраща подруга дівчинки, до неї часто приходили в гості в цю квартиру. Тепер від неї залишилися чорні порожнечі вікон.

Навколо дому розкидане те, що було улюбленими речами, частинками мирного щасливого життя людей, а крізь ці уламки пробиваються весняні першоцвіти.

У будинку, біля якого вдарила ракета, повністю випала стіна. На землі — глибока воронка від удару. Довкола уламки меблів, чорні скелети обгорілих автомобілів. Чоловік прийшов у залишки квартири, щоб забрати те, що вціліло. Збирає найдорожче — родинні фото, рідні серцю дрібниці. Скарби, які тепер можна вмістити в одну невелику сумку.

Віталій Козловський: «Розговорилися з ним. Світла людина та оптиміст. Попри жахливу розруху  навкруги, каже, що духом не впаде, життя продовжується, вірить, що все відбудуємо, головне — перемога України. Ось такі наші люди, щирі, сильні, світлі, незламні. З такими людьми ми все подолаємо».

Маленька Єва-Марія з мамою і бабусею живуть в будинку неподалік від того місця, куди вдарила ракета. Їй 4, але вона вже розрізняє звуки ударів і навіть заспокоює маму: «Не хвилюйся, це ППО». Дівчинка теж з’являється у відео разом з мамою Наталею.

Віталій Козловський: «У малої, в її найбезтурботніші дитячі роки, дорослий серйозний погляд. Війна вже залишила свій страшний слід. Я впевнений в нашій перемозі. Так воно і буде».

Фото: пресслужба

Алла Барановська
Попередній матеріал

Як іменинниця Алла Барановська замінила б’юті-світ на роботу в тилу у воєнний час

Леся Нікітюк
Наступний матеріал

«Сміх – це наша біологічна зброя»: Леся Нікітюк випустила пісню про російський військовий корабель

Новини партнерів