Як побороти стрес і тривогу, викликані війною: радить дружина міністра оборони України Юлія Зорій

Юлія Зорій
Практикуючий психолог і ведуча «Ранку у великому місті» на ICTV дала поради, як побороти стрес і тривогу, викликані війною.

Закінчивши Чернівецький університет за спеціальність «Практична психологія», відома телеведуча активно влилася у нову сферу. З перших днів війни Юлія Зорій працює на лінії психологічної підтримки. До неї постійно звертаються із проханнями допомогти опанувати страх і стабілізувати свій нервовий стан. Психологиня пояснила механіку стресу та дала практичні поради, як його побороти.

Читайте також

«Кохана, я поїхав на роботу. Він розпочав війну»: ведуча ICTV та дружина міністра оборони Юлія Зорій

«Кохана, я поїхав на роботу. Він розпочав війну»: ведуча ICTV та дружина міністра оборони Юлія Зорій

Дружина міністра оборони Юлія Зорій розповіла, як вони з чоловіком справляються з труднощами

Дружина міністра оборони Юлія Зорій розповіла, як вони з чоловіком справляються з труднощами

 

Як боротися зі стресом під час війни? Пояснює Юлія Зорій

  • Чи варто боятися стресу?

Стреси супроводжують наше життя і їх неможливо уникнути. Але усі ми можемо навчитися успішно з ними справлятися, враховуючи індивідуальні характеристики реакцій і рівень стресостійкості (який у всіх нас дуже різний).

Для початку треба зрозуміти, що стрес — це реакція організму на  подразник. А сьогодні, на жаль, таких подразників занадто багато. Навантаження для нашої психіки надпотужне і як результат — сильний стрес, нервові зриви, емоційне вигорання тощо.

  • Яка причина мого стресу?

Отже, перше, що необхідно зробити — це зрозуміти що саме викликає у вас стрес в даний момент і прийняти цей фактор у вашому житті. «Я розумію чому і через що стресую. Я розумію чому так відбувається. Я розумію чому мені страшно/сумно/дратівливо/тривожно/зле». Далі спробуйте все детально прописати на листочку. Цей процес теж матиме терапевтичний ефект.

  • Що я можу зараз зробити?

Усвідомивши і розібравшись у причинах стресу, наступним кроком буде запитання до себе: «Що я можу зробити в цій ситуації? Яких зусиль я можу докласти, щоб хоч трішечки собі допомогти? Як в цих умовах я можу зробити життя комфортнішим?». Незалежно від того де ви знаходитесь — за кордоном чи в Україні, є у вас діти чи немає, пошукайте шляхи — як в цей період полегшити своє життя «тут і зараз».

Дієвим інструментом буде виписування усіх варіантів, які спадають вам на думку. Записуйте усе. Відкладіть, потім поверніться до цього списку і ви точно знайдете щось максимально підходяще.

  • Дія

Дуже важливо навчитися переключати стресові переживання на фізичну активність. Тому слід пам`ятати, що будь-яка фізична дія зменшує силу емоції.

Дія — це така собі «швидка допомога» при стресі (прибирання, приготування їжі, прогулянка, біг, малювання, гра з дитиною, фізичні вправи, дихальна гімнастика тощо).

  • Друзі

Підтримка друзів, членів сім'ї та загалом соціальні зв’язки є сильною протидією стресу. Тим паче, що така підтримка зараз необхідна усім. Чим самотніша та  ізольованіша людина, тим більше вона схильна до стресу. Тож намагайтеся частіше розмовляти, підтримувати зв’язок,  ділитися переживаннями, емоціями, планами на майбутнє. Згадуйте щасливі миті життя і загадуйте нові. Водночас дозволяйте собі відпочинок від оточуючих, якщо відчуваєте, що такий вам потрібен.

  • Сон

Намагайтеся дотримуватися звичного режиму дня. Перед сном уявляйте ситуації, які приносять відчуття безпеки. Мрійте. Плануйте своє подальше життя.

Отже, коли ви зрозумієте природу вашого стресу і знайдете свої власні методи, як подолати його вплив, тоді це і буде та необхідна допомога, яку ви можете собі надати. Ніхто з нас не застрахований від стресу, але лише від нас залежить як ми справимось і проживемо стресовий період і мінімізуємо наслідки.

Тож не варто боятися того, з чим ви навчитесь успішно справлятися.

Читайте також

«Моя психіка не була стабільною»: Леся Нікітюк розповіла, чим займається під час війни

«Моя психіка не була стабільною»: Леся Нікітюк розповіла, чим займається під час війни

«Неможливо забути пережитий жах»: LOBODA запустила проект психологічної підтримки для українців

«Неможливо забути пережитий жах»: LOBODA запустила проект психологічної підтримки для українців

Ектор Хіменес-Браво
Попередній матеріал

Паляниця з полуницею: готуємо за рецептом Ектора Хіменеса-Браво

радіти життю
Наступний матеріал

Чи варто радіти життю і показувати це в соцмережах, коли у країні війна: експерт

Новини партнерів