Viva! Переможці підкорили Південно-Африканську Республіку

Viva! Переможці
Соломія Вітвіцька разом з ветеранами АТО презентували проект «Viva! Переможці» в Африці.

Наприкінці травня відбулася грандіозна презентація другої частини соціального мультимедійного проекту ТСН та Viva! «Переможці» у Південно-Африканській Республіці. ПАР став 23-ю країною на виставковій мапі проекту.

Проект «Переможці» присвячений ветеранам АТО, які втратили частини тіла захищаючи батьківщину, але не втратили жаги до життя та сили духу, вони надихають інших не здаватися та досягати перемог.

Проект разом з куратором Соломією Вітвіцькою, телеведучою 1+1,  та героями Ольгою Бендою, Володимиром Воропаєм, відомим волонтером Анею Гвоздяр приїхав до ПАР на запрошення Посольства України в ПАР та Української асоціації в ПАР. Герої України гостювали в Африці та подорожували протягом двох тижнів. В залі Посольства, в самому серці столиці у місті Преторії була проведена презентація фотовиставки для дипломатів, послів, представників музею. На фото 32 ветерани АТО та українські паралімпійці. Був представлений благодійний англомовний випуск журналу «Viva! Переможці».

Після Преторії «Переможці» вирушили в іншу частину Південної Африки, до школи у містах Клеймонт та Ламбертсбея, 700 дітей слухали розповіді куратора проекту Соломії Вітвіцької про далеку Україну, про створення Переможців, дивилися відео, де йшов сніг, якого вони ніколи не бачили.  Малюки підготували для гостей з України танець та навчили їх африканським рухам. Майже 80 відсотків цих дітей з неблагополучних сімей, Переможці стали для них натхненням та вірою в те, що все в житті можливо, не можна здаватися і будь-які обставини можна змінити.

Герої проекту Оля Бенда (кухар 72 бригади, яка втратила ногу від вибуху а Авдіївці) та Володимир Воропай (“морський котик” 73  центру спеціальних операцій, який втратив ногу в Донецькій області) демонстрували юним африканцям свої “сталеві “ ноги, бігали та показували вправи бойового мистецтва, що викликало  шквал захопливих оплесків.

«Такий проект як "Переможці" має бути презентований по всьому світу і надихати людей, бути прикладом того, що життя триває навіть після таких важких подій у житті. Історії героїв, розказані в журналі і у відео вражають», – ділиться своїми враженнями Дзвінка Качур, голова асоціації українців в ПАР.

Наступного дня в найбільшому театрі Кейптауну Artscape зібралися організації, які працюють з людьми з інвалідністю, паралімпійці  та громадські активісти. Метою зібрання стало привернення уваги до соціалізації та спортивної реабілітації в ПАР, адже там проживає 15 000 людей з ампутаціями, це найвищий  показник у світі.

Співорганізаторами стали University of Cape Town та Artscape Theatre Centre.

«Переможці підкорили своїми історіями успіху та незламністю найпівденнішу країну Світу – Південно- Африканську Республіку. Проблема соціалізаціі людей з інвалідністю в ПАР є значно складнішою, ніж в Україні, проте саме український проект першим показав тут, що обмеження лише в голові і завжди можна досягти успіху! І всі відмітили важливість саме спорту в реабілітації після травм», – зауважила куратор проекту «Переможці» Соломія Вітвіцька.

Надзвичайний і Повноважний Посол України в ПАР Тарас Кузьмич представив проект як «голос, який доносить ситуацію в Україні, про існуючий конфлікт з Росією та розповідає про українських незламних героїв».

Також українські ветерани піднялися на висоту 1067 метрів на Столову Гору – серце Кейптауна, де поєднується Індійський та Атлантичний океани, побували на справжньому сафарі, побачили африканських пінгвінів на Мисі Доброї Надії та відвідали в’язницю на Роббен Айленді, де відбував покарання Нельсон Мандела.

Найбільші враження у Ольги та Володимира викликали зайняття серфінгом: «Підкорити хвилі, нову стихію – це як чергова вершина, після якої хочеться ще більше перемог!»

Viva! Переможці-2
Попередній матеріал

Viva! Переможці-2 разом із Соломією Вітвицькою надихають Південно-Африканську республіку.

Інна Катющенко
Наступний матеріал

Жінки та бізнес. Як відбулася конференція Connecting Women 2019: репортаж на Viva.ua

Новини партнерів