Українці в Британії: Молодий театр підкорив Шекспірівський фестиваль

Молодий театр
Столичний Молодий став єдиним українським театром, запрошеним на знаменитий фестиваль до Йорку.

Після успіху на Шекспірівському фестивалі у Вероні Київський національний академічний Молодий театр став єдиним серед українських театрів, який запросили до Британії на відомий у всьому світі York International Shakespeare Festival (YISF). Привід – показати світові українське прочитання постановки «Сон літньої ночі».

Загалом режисер вистави Андрій Білоус та актори Ілля Чопоров, Роман Новак, Віталій Бобух, Іван Потапов. Руслана Петрякова, Ніколетта Мочані, Дар'я Грачова провели в дорозі 60 годин.

Молодий театр

Директор шекспірівського фесту Philip Parr вперше побачив інтерпретацію Молодого на фестивалі у Вероні й був під таким враженням, що, переглянувши понад сотню шекспірівських спектаклів, зізнався: такого ще не бачив і захотів показати саме українську версію глядачам Британії. І не просто запросив, а вперше в історії зробив українців хедлайнерами фестивалю.

Крім України до Йорка приїхали театри різних країн, серед них наші сусіди з Польщі та Румунії.

«Запрошення на такий фестиваль – вже нагорода, – зізнався режисер Молодого театру Андрій Білоус. – Це наша п'ята поїздка за кордон з виставою «Сон літньої ночі» і скрізь її приймають добре. За три дні ми провели два воркшопи, показали виставу. Поспілкувалися із представниками інших фестивалів, обговорили майбутні колаборації. Приймали добре, ставлення було дуже уважним і не лише тому, що ми з України».

Молодий театр

York International Shakespeare Festival (YISF) заснований у 2014 році, його мета показати місцеві адаптації творів Шекспіра поряд з міжнародними, зробити Шекспіра доступним для різних країн.

До речі, постановка Молодого театру «Сон літньої ночі» вже багато разів відзначалася на міжнародних фестивалях. Так, минулого року її помітили у Вероні. У 2021 році на XV Міжнародному Шекспірівському фестивалі в Єревані. У 2020 – ІХ ШульцФест у Дрогобичі. А у 2019 «Сон…» переміг у Пекіні на World Theatre Education Alliance 2019 International Theatre Festival.

Молодий театр

Київський півмарафон незламності
Попередній матеріал

«Київський півмарафон незламності» зібрав понад 400 тис. грн для Медичного батальйону «Госпітальєри»

Артем Пивоваров
Наступний матеріал

Як пройшли київські концерти Артема Пивоварова: хор, оркестр і sold out

Новини партнерів