Як справи в українського фонду: що робити, коли донатити немає чим?

Міс Україна Всесвіт-2020 Єлизавета Ястремська і Валерія Татарчук
6 місяців Україна знаходить сили, щоб протистояти жорстокій агресії росії.

Ще на початку червня кризовий координатор ООН Амін Авада зазначив, що через війну майже 14 млн українців покинули свій дім, а кількість людей, яка потребує гуманітарної допомоги, збільшується з кожним днем. «Міс Україна Всесвіт-2020» Єлизавета Ястремська поговорила з засновницею благодійного фонду «Твоя Опора» Валерією Татарчук та з'ясувала, як допомогти Батьківщини, навіть якщо ти виїхав закордон.

У перші месяці війни існувала тенденція збільшення розмірів благодійних внесків до фондів. Так і «Твоя Опора» відчула посилену підтримку людей, бізнесу, а також міжнародних організацій. Їх ініційований проєкт в межах війни HELP UKRAINE! STOP WAR за березень-квітень зібрав понад 90 млн гривень. Кошти пішли на надання гуманітарної допомоги постраждалим людям та медзакладам (як прифронтовим, так і в областях з великою кількістю ВПО).

«Мушу визнати, кількість пожертв за останні 3 місяці значно впала. Це можна пояснити тим, що впала і купівельна спроможність українців. Але потреб не стає менше. Фонд продовжує активно шукати партнерів за кордоном для співпраці та надання допомоги, оскільки криза в Україні буде тільки поглиблюватися!» – наголошує Валерія Татарчук.

Частина коштів до українських фондів приходить через міжнародні платформи, а також завдяки закордонним компаніям, які зустрічають у своєму інформаційному полі новини про фонд. Саме тому важливо, аби українці, які знаходяться за кордоном, говорили про війну в Україні, а також розповідали про діяльність українських фондів. І не лише про актуальні ініціативи, а й про реалізовані проєкти. Це запорука прозорості, довіри та репутації.

  • Особистий досвід інформаційної підтримки

В червні оргкомітет «Miss France» запросив мене як «Міс Україна Всесвіт-2020» доєднатися до журі регіонального конкурсу «Міс Монпельє». Візит до іншої країни став приводом для збору коштів спільно з фондом Les Kepis Pescalunes та взаємодії з французькими ЗМІ. Я мала змогу проінформувати європейське суспільство про реальні події, що відбуваються в нашій країні в ефірах радіостанцій «RTL Paris» та «France Bleu», на телевізійних шоу «Vous Formidables», «Telematin», на головному інформаційному каналі «BFMTV», а також у декількох інтерв'ю найбільш рейтингового медіахолдингу «Le Figaro».  І як результат – зібрати реальні кошти на допомогу Україні. Наразі рахунок благодійного фонду «Твоя опора» збільшився на 11000 євро.

Міс Україна Всесвіт-2020 Єлизавета Ястремська

«Міс Україна Всесвіт-2020» Єлизавета Ястремська

Звісно, після результатів збору на безпілотники для ЗСУ, коли українці за 3 дні зібрали 600 000 000 гривень, будь-яка сума донатів вже не здається такою вагомою. Проте саме 10, 50 чи 100 гривень щодня рятують чиєсь життя. Сьогодні до благодійного фонду «Твоя Опора» звертається багато внутрішньо переміщених осіб з проханням гуманітарної допомоги та прихистку. Це пов'язано з постійною евакуацією людей з місць ведення бойових дій, а також через відсутність фінансування вже існуючих у західній Україні тимчасових домівок.

Переселенці в Україні

З початку війни команда фонду організувала один із найбільших у Львові прихистків «Все буде добре». І за цей час там отримали допомогу понад 1800 людей, третина з них – діти.

«Часто до нас приїжджають люди з найдорожчим, що у них є – з дітьми. І хоча утримувати прихисток дуже дорого, ми прагнемо тримати двері відчиненими до кінця війни. Аби кожен, хто потребує допомоги, міг нею скористатися!» – зауважує Валерія Татарчук.

Переселенці в Україні

Функціонування тимчасових домівок супроводжується не лише величезними сумами за комунальні послуги, а й постійними потребами в засобах гігієни, побутовій хімії та продуктах харчування. Гостро проблема відсутності мережі прихистків стане відчутна у холодний період осінь-зима. Адже частина українців з таких міст як Херсон, Маріуполь, Бахмут, Лисичанськ і т. ін. взагалі залишились на вулиці, і в кращому випадку з невеличкою валізою.

Переселенці в Україні

Але найбільшою статтею витрат фонду залишається закупівля медикаментів та допомога медичним установам. Через війну понад 800 закладів охорони здоров'я України були пошкоджені, і наразі не можуть надавати послуги у повному обсязі чи взагалі. Частина лікарень змушена працювати з посиленим навантаженням, оскільки кількість поранених зростає разом із кількістю переселенців. Тому потреба у забезпеченні лікарень всім необхідним напряму корелює зі збереженням життя кожного українця.

Варто зазначити, окрім внесків, фонд «Твоя Опора» цінує волонтерів, які займаються сортуванням гуманітарної допомоги, перевезеннями, а також працюють у львівському прихистку. Наразі актуальна потреба в людях, які можуть професійно перекладати тексти англійською, німецькою та польською мовами.

Читайте также

Олександр Педан розповів, на скільки часу йому вистачить грошей: «Я живу на свої заощадження»

Олександр Педан розповів, на скільки часу йому вистачить грошей: «Я живу на свої заощадження»

Стало відомо, яку суму Іван Дорн пожертвував на допомогу українцям

Стало відомо, яку суму Іван Дорн пожертвував на допомогу українцям

Фото: пресслужба

День фотографії
Предыдущий материал

Телезірки показали останні фото, зроблені до 24 лютого

Alya Korsak
Следующий материал

Модель Alya Korsak — об отношениях с американской звездой Кэмероном Далласом и жизни в США

Новости партнеров