Вчимося писати без помилок: Римма Зюбіна проведе радіодиктант з української мови

Римма Зюбіна
Дикторкою ювілейного ХХ Радіодиктанту, який уже 20 років поспіль організовує UA: Українське радіо, стала відома акторка Римма Зюбіна. Ювілейний Радіодиктант національної єдності відбудеться 9 листопада в День української писемності та мови о 9:00.

Римма Зюбіна — відома акторка театру й кіно, а також голос радіодрами на UA: Радіо Культура — зачитає текст диктанту від письменника Івана Малковича. Цьогорічні організатори диктанту, підбираючи офіційний голос диктора, шукали професіонала з філігранною дикцією. У творчому доробкові Римми Зюбіної багата фільмографія, театральні робота й непростий жанр радіодрами, який найглибше розкриває майстерність актора у володінні голосом. Позаяк радіодрама має аудіоформат, головним і чи не єдиним інструментом гри є голос, адже візуальних засобів творення образу немає: ні лаштунків, ні гриму, ні костюмів, ні спецефектів. Тільки голос, інтонація та відтінки тембру.

Римма Зюбіна

Акторка дослідила методологію озвучування жанру диктанту.

«Я отримала багато порад із методології читання тексту диктанту від провідних фахівців, залучених до цієї події. Ґрунтовно готуюся до диктування. Можливо, не всі знають, проте актори мають спеціальні вправи — артикуляційна гімнастика. На першому курсі у виші ми сідали із дзеркальцями й тренували артикуляцію. Це викликало шалений сміх, але так ми відпрацьовували артикуляційний апарат. Десять років тому на одному кастингу мені сказали: а ви могли б не так красиво говорити українською мовою, тому що на вашому тлі решта учасників матимуть кепський вигляд. На майстер-класах я завжди кажу: вчіть мови, вчіть англійську, вчіть польську — Європі потрібні наші актори. І завжди наголошую: вчіть українську. Також, хоч що б не відбувалося в житті кожного, яку б роботу не до душі ми мали в певні періоди, потрібно читати книжки. Вони збагачують наше життя, відкривають інші прекрасні світи».

Особливу увагу під час підготовки акторка радить звернути на пунктуацію. «Я робитиму логічні паузи відповідно до знака пунктуації, але щоб правильно поставити розділовий знак: двокрапку, крапку чи кому — слухачам і глядачам рекомендую повторити пунктуацію».

Римма Зюбіна

Радіодиктант національної єдності — щорічна подія, яку ініціювало й проводить UA: Українське радіо. Перший радіодиктант відбувся 2000 року. Наразі подія стала наймасштабнішим регулярним флешмобом для популяризації української мови та грамотності.

Трансляція заходу відбудеться:

Римма Зюбіна


Текст: Дарина Анастасьєва
Фото: Володимир Шевчук

Маскарад
Предыдущий материал

В субботу станет известен победитель шоу «Маскарад»

Светлана Тарабарова
Следующий материал

Детям о COVID-19: украинские звезды присоединились к международному проекту «Мій герой — це ти»

Новости партнеров