«Весільний спадок» виходить в кінотеатральний прокат

Весільний спадок
14 жовтня розпочались кінотеатральні покази документальної стрічки «Весільний спадок» в мережі кінотеатрів «Планета Кіно», а з 22 жовтня до прокату долучаться інші кінотеатри країни. Дистрибуцію фільму здійснює компанія FILM.UA Distribution.

У стрічці «Весільний спадок», що була створена компанією FILM.UA Television за підтримки Державного агенства України з питань та кіно, глядач занурюється у красивий, багатий та різнобарвний  світ справжнього українського весілля. Головні учасники цього свята, традиційні обрядодійства, автентичні костюми та атрибути, співи та пісні, спеціально записані для фільму, а також коментарі провідних українських етнографів, колекціонерів, істориків, музикантів тощо – все це широко відображено в фільмі «Весільний спадок». В цій стрічці автори фільму дослідили та відтворили автентичні українські весільні традиції кінця 19 – початку 20 століть восьми найбільш характерних, на думку авторів проекту, областях України: Київської, Черкаської, Чернігівської, Івано-Франківської, Закарпатської, Харківської, Рівненської та Чернівецької.

Починаючи з 14 жовтня «Весільний спадок» демонструватиметься в кінотеатрах мережі «Планета Кіно» – жителі Києва, Харкова, Львова, Одеси, Дніпра та Суми матимуть змогу першими побачити цей фільм-реконструкцію традиційного українського весілля. Вже із 22 жовтня стрічку можна буде побачити в понад 20 кінотеатрах мережі Multiplex, в «Жовтні», у львівському кінотеатрі “Кінопалац” (Коперник). Перелік буде доповнюватись.

Напередодні старту прокату, для більш ширшого розуміння цього документального фільму його творча команда ділиться наступними цікавими та важливими фактами:

  • «Весільний спадок» є продовженням діджитал-циклу “Спадок”, якій ще в 2017 році
    став справжньою подією в культурному житті України. Його творцям вдалося привернути увагу до проекту завдяки  відео-роликам, що вийшли в тому ж 2017 році. Успіх «Спадку» (більше 2,5 млн переглядів на YouTube, відкриття «Євробачення-2017» в Києві) і те, що цей проект став першим в історії Amazon діджитал-проектом зі Східної Європи, показує, що не тільки в Україні, а й в усьому світі цікавляться нашою культурою та традиціями;
  • «Весільний спадок» є першою в історії українського кінематографу повнометражною стрічкою про традиційне українське весілля;
  • всі костюми, показані у фільмі, є автентичними національними костюмами, які ретельно зберігаються у приватних колекціях людей з різних куточків країни;
  • під час створення фільму було використано 1 тонну автентичного одягу та прикрас;
  • експедиції для збору унікального автентичного матеріалу тривали понад 6 місяців;
  • Марія Квітка, Володимир Щирба, Олена Дідик, Ігор Перевертнюк, Олександра Сторчай та інші експерти «Весільного спадку» багато років займаються дослідженням української культури, що дозволило максимально широко висвітлити весільну традицію України в цій кінокартині;
  • окремий важливий блок «Весільного спадку» – це весільна музика, співи та музиканти. Без цих елементів неможливо уявити українське весілля, тому спеціально для фільму було винайдено та записано унікальні пісні та приспівки відображених в фільмі восьми регіонів України; 
  • під час зйомок було задіяно 131 учасників реконструкцій весільний обрядів;
  • діджитал-проект «Спадок» отримав нагороду «Телетріумф-2018» в категорії Спеціальний проект для середовища digital та був відзначений призом Gold Remi Award в категорії Ethnic/Cultural на Міжнародному фестивалі WorldFest-Houston (2018).

«Весільний спадок» є одним з перших документальних фільмів про культуру та традиції України, який демонструватиметься в кінотеатрах. Всесвіт «Спадку» є унікальним прикладом розвитку творчої індустрії України, коли діджитал проект («Спадок») розвітлюється та трансформується до кінотеатральної повнометражної стрічки («Весільний спадок»).

«Особисто для мене «Спадок» є дуже особливим проєктом. Я займаюсь ним вже багато років і розумію, що з кожним роком все більше відкриваю для себе світ української культури. При створенні фільму я отримав чудову можливість доторкнутися до цього дивовижного світу та показати його українському глядачеві», – розповідає режисер проекту Олексій Гуз.

Повнометражний документальний фільм «Весільний спадок»  став переможцем Дванадцятого конкурсного відбору кінопроектів Державного агентства України з питань кіно та отримав державну фінансову підтримку за результатами конкурсу, що були оголошені 10 жовтня 2019 року.

  • ДОВІДКА:

Весільний спадок – це повнометражний документальний фільм, в якому розповідається про весільні звичаї та обряди з різних куточків України. Завдяки цій картині глядач зануриться у світ багатої, яскравої та різноманітної весільної культури 8 областей країни: Київської, Черкаської, Чернігівської, Івано-Франківської, Закарпатської, Харківської, Рівненської та Чернівецької.

Жанр: документальний фільм
Хронометраж: 80 хв
Мова: українська
Продюсер: Олена Малкова
Режисер: Олексій Гуз
Науковий консультант проекту: Марія Квітка
Оператор-постановник: Олексій Гуз
Оператор реконструкцій: Юрій Бакун
Композитори: Олег Мороз, Марія Квітка
Звукорежисер: Євгеній Бельдюков
Графіка: компанія Signal Red
Продакшн: FILM.UA Television
За підтримки Державного агентства України з питань кіно

Евгений Хмара
Предыдущий материал

Музыка, которая исцеляет: Евгений Хмара презентовал пятый альбом

Оля Полякова
Следующий материал

Оля Полякова перенесла свой концерт в Киеве из-за Covid-19

Новости партнеров