Бранч у Citronelle: Марія Дідковська розповіла про проєкти, присвячені Києву

Citronelle
У ресторані Citronelle відбувся традиційний пресбранч, під час якого Марія Дідковська, засновниця Citronelle, та кураторка проєктів Марʼяна Павлович-Томовски розказали про проєкти, які було реалізовано за останні місяці, та поділилися ідеями на майбутнє.
  • Про ярмарки

Однією з добрих традицій команди Citronelle і Saint Bar стали благодійні ярмарки. На одному з таких весняних ярмарків було продано 3100 тюльпанів, отриманих від партнера Украфлори, і завдяки небайдужим гостям виручено 86 800 грн. А всі кошти було спрямовано на потреби Коростишівської школи-інтернату. Передали також і речі, які для дітей зібрали гості ярмарку. Хороші справи єднають, а єдність — це основа кожної перемоги.

  • Про «Перемогу Гідності»

Благодійний проєкт «Перемога Гідності» став одним з головних проєктів 2023 року. Лімітована мистецька колекція шампанського Victoire de la Dignité, спеціально створена у Франції в ім’я перемоги України, доповнила колекції багатьох поціновувачів мистецтва і шампанського в Україні й далеко поза її межами. Кошти від її продажу спрямовано на потреби Головного військового клінічного госпіталю Міністерства оборони України та мобільних військових госпіталів. Цей проєкт – про єдність, про беззаперечну віру в перемогу, а також про те, що краса й мистецтво здатні рятувати та лікувати.

  • Про Великодній проєкт

До Великодня, одного з найважливіших для українців світлих весняних свят, було створено два велетенських яйця з бельгійського шоколаду, праліне та горіхів, вагою по 26 кг кожне. Одне з них подарували дітям у Коростишівській школі-інтернаті. А друге розіграли, аби зібрати кошти на облаштування кухні в інтернаті.

  • Про проєкти, присвячені Києву 

Продовжено роботу над проєктами, присвяченими любові до неповторного і мужнього Києва. «За мною Київ тягнеться у снах» — ці слова Василя Стуса є голосом колекції речей, що нагадують про улюблене місто і рідний дім. У 2022 році саме вони прикрасили особливу лімітовану колекцію порцеляни. Було створено символ любові до Києва — порцелянові тарілки, прикрашені зображенням таких улюблених рожевих каштанів, що нагадують про затишок, обійми, радість весняних днів з найдорожчими людьми.

  • Про цукерки «Зорі Києва»

А сьогодні презентовано продовження цієї історії — колекцію шоколадних цукерок «Зорі Києва». Візуальним символом цукерок стала картина відомої української художниці Олени Придувалової «Поділ» — одна з тих, що були представлені в Citronelle у межах проєкту «Перемога Гідності». Вона  прикрашає і частину пляшок лімітованої мистецької колекції шампанського. Кожна цукерка знаходиться в ложементі, на якому нанесено вислови славнозвісних українських митців про Київ.

Цукерки «Зорі Києва» — це класичне французьке праліне з додаванням цільних горіхів фундука, вкритих якісним чорним шоколадом. Та передусім, кожна цукерка — це артобʼєкт із глибоким змістом, який обʼєднує нас.

«Де б ви не були, якщо поглянете на зоряне небо, побачите ті ж самі зорі, які сяють і над Києвом» — такий слоган проєкту. Ці цукерки асоціюються з київським зоряним небом, яке об’єднує нас: ти бачиш зоряне небо, а в зорях ти бачиш Київ.

Картина «Поділ» авторства Олени Придувалової стала візуальним символом колекції і обрана недарма. Це не лише візуальне співпадіння — це символізм мистецтва, яке зберігає світлі спогади про мирні часи та тихі ночі, сповнює мріями та надіями на те, що зоряні київські ночі обовʼязково будуть спокійними знову.

«На цій роботі — наша Київська телевежа, така спокійна і збалансована. На початку війни ворог атакував її, намагаючись лишити киян без інформації, зв’язку, тобто без розуміння того, що відбувається. Але вежа вистояла. У той самий момент для мене ця картина стала символом перемоги. Ми, українці, не втратили зв’язок та здатність чути, розуміти одне одного. Ця вежа, як кожен із нас, як уся країна — міцна та непохитна, стійка та єдина, як ніколи», — розповідає Олена Придувалова.

«Зорі Києва» — це мистецька співпраця, і про цей багатогранний зміст ми поговорили на зустрічі разом з іще однією гостею — директоркою Музею історії міста Києва Діаною Поповою.

«Команда Музею історії міста Києва працювала над художнім проєктом «Київ вночі», аби нагадати містянам про безтурботні емоції мирних київських ночей. І ми щиро радіємо співпраці із ініціативою Марії Дідковської «За мною Київ тягнеться у снах…» — ще одна прекрасна робота Олени Придувалової щемливо доповнить загальну картину нічного Києва, відтворену наразі в нашому музеї», — розповіла директорка Музею історії міста Києва Діана Попова.

Саме зараз і до 30 червня в Музеї історії міста Києва представлена виставка робіт українських митців ХIX-XXI століття, натхненних нічною красою столиці «Київ вночі». Картина «Поділ» Олени Придувалової представлена там зокрема, а багато з відібраних до проєкту робіт експонується вкрай зрідка. Тож це можливість не лише поринути у спогади про замріяні київські ночі без повітряних тривог та комендантської години, а й доторкнутися до малоочевидної, невловимої сторони краси нашої столиці, яку тонко бачать українські митці.

Після пресбранчу у Citronelle гості заходу мали змогу відвідати виставку «Київ вночі», яку представив особисто її куратор — Микола Петриченко.

«Підсумовуючи, можу сказати, що лейтмотивом усіх наших проєктів та ініціатив стала єдність і прагнення створювати ті сенси, які її зміцнюватимуть. У єдності наша найбільша сила, у єдності не існує маленьких і великих внесків, це поєднання сил усіх, хто прагне змінювати світ на краще та бути долученим до спільної місії. Ми бачимо нашу місію в тому, щоб спільними силами створювати маленькі та великі дива для тих, кому вони потрібні, і продукувати смисли, які єднатимуть і надихатимуть. А  сили на це нам дає наша стійка країна, її героїчний народ, та наше сильне місто. І всі, хто підтримує нас», — підсумувала Марія Дідковська, засновниця ресторану Citronelle, Saint Bar, благодійного проєкту «Перемога гідності» та БО «Відкрита музика міста».

Марія більше року тому почала думати над новою ідеєю продукту, який би продовжив історію створення красивих речей. Продукту, який залишає всіх нас у моменті особливого задоволення від відчуття життя — тут і зараз. Продукту, завдяки якому ми будемо згадувати смак рідного міста, де б ми не були.

Завершилася зустріч традиційною гастрономічною частиною, під час якої  гості змогли продегустувати страви з нового літнього меню, які презентував шеф Citronelle Влад Кіндер.

Фото: пресслужба

Україна в Каннах
Попередній матеріал

Ukrainian Fashion Film Festival 2024: Україна в Каннах

ресторан «Прага»
Наступний матеріал

І сад зацвів: ресторан «Прага» відсвяткував 68-річчя

Новини партнерів