Жадан, Соловій, Карпа: українські зірки об’єдналися, щоб допомогти долати освітню нерівність

зірки
Українські артисти, телеведучі та письменники стали амбасадорами програми “Навчай для України” заради спільної мети — дати можливість кожній українській дитині розкрити свій потенціал.

Брати участь у соціальних ініціативах — тренд серед українських селебріті. Зірки шоу-бізнесу Сергій Притула, Майкл Щур, співачка Христина Соловій, соліст гурту "Антитіла" Тарас Тополя, гурти Go_A та "Фіолет", співачка Лаура Марті, письменники Ірена Карпа, Сергій Жадан, Христина Венгринюк та режисер Ахтем Сеітаблаєв підтримали програму, яка долає освітню нерівність в країні — "Навчай для України".

Освітній розрив між школами у селах та великих містах становить 2,5 років. Щоб допомогти скоротити розрив у засвоєнні шкільної програми в українських дітей, зірки розповіли про проблему у своїх соцмережах. У своїх постах артисти закликали випускників вишів долучатися до програми та на два роки їхати у маленький населений пункт, щоб навчати дітей та розширювати їхній кругозір.

Тарас Тополя

Тарас Тополя

“Я завжди наголошував та буду наголошувати: те суспільство, яке поставить на перше місце освіту та вчителя, – гарантує собі економічний та політичний успіх у майбутньому. Питання шкільної освіти для мене завжди актуальні. На жаль, не всі діти в Україні зараз мають однаковий доступ до якісної освіти.

В українських селах навчаються майже один мільйон двісті тисяч дітей — третина всіх учнів в Україні. Дослідження свідчать, що ці діти відстають у навчанні від своїх ровесників у місті, в середньому, на два з половиною роки. А після школи вони стикаються із серйозними бар’єрами в пошуку роботи та реалізації себе.

Різниця між дітьми із великих та малих населених пунктів не у тому, що учні сільських шкіл мають гірші здібності, а в тому, що їм бракує можливостей для розвитку та впевненості у собі. Ти можеш стати тим, хто встановить серед дітей тренд на віру в себе.”

Сергій Притула

Сергій Притула

"Понад мільйон дітей в країні живуть у системі координат, коли світ навколо них зводиться лише до їхнього села чи містечка. Можливостей для того, щоб розвивати їхній потенціал, їхню громадянську позицію та критичне мислення — врай мало. Ці діти потребують підтримки".

Христина Соловій

Христина Соловій

"Пам‘ятаю, багато розмірковувала про те, як вчителі мають старатися захопити дітей своїм предметом, до яких хитрощів треба вдаватися, щоб закохати в історію, фізику, хімію, алгебру. І коли в мене була педагогічна практика вже в університеті, я зробила все можливе, щоб діти 10-Б знали не тільки поезії Антонича, а й те, що Андрухович написав роман-містифікацію «Дванадцять обручів» і як це прекрасно — гуляти Львовом та відгадувати місця, про які йдеться в романі чи в поезіях Антонича.

Я це все ось до чого. 1 200 000 дітей, які проживають в селах, потребують такої людини, яка б на своєму прикладі показала, що історії успіху можливі.
Від населеного пункту дитини багато в чому залежить те, як вона складе ЗНО, чи вступить до хорошого вузу, чи піде зі школи після дев’ятого класу. Ці діти часто відстають у навчанні від своїх ровесників у місті, в середньому, на два з половиною роки. Ти можеш стати людиною, яка змінить це!”

Ахтем Сеітаблаєв

Ахтем Сеітаблаєв

“Освіта — це фундамент особистості, який закладається з ранніх років життя. Це також фундамент сильної держави. В Україні чимало обдарованих дітей, адже всі діти народжуються з колосальним потенціалом. Проте не всі діти мають однакові можливості для розвитку. Це призводить до того, що діти із маленьких населених пунктів, у порівнянні з дітьми із міст, мають нижчу успішність в школах, частіше йдуть зі школи після 9 класу та зневірюються у власних силах. Їм потрібен хтось, хто покаже, що можливості світу відкриті для них також”.

Лаура Марті

“Я вважаю, що вчитель — друга важлива людина після батьків, яка розправляє дітям крила і дарує віру та силу для здійснення мрій. Коли дитина добре обізнана, знає, який великий світ і скільки всього цікавого в ньому є, в неї горять очі і з'являються чіткі бажання. В дитини стає набагато менше страхів і міфів, які зазвичай заважають сміливо рухатися вперед, жити і досягати своїх мрій. Те, що закладається в дитину під час її формування, впливає потім на усе її подальше життя і допомогає стати особистістю. Я дуже хочу, щоб всі діти мали можливість навчатися у людей, закоханих у свою справу, у таких вчителів, які б їх надихали створювати своє щасливе свідоме майбутнє”.

Сергій Жадан

Сергій Жадан

“Освіта, за великим рахунком, лишається найбільшою надією для країни. Майбутнє формується просто сьогодні — в шкільних класах та коридорах. На нього можна впливати, воно й далі залежить від нас”.

Читайте также

Протистояти домаганням разом: бренд L'Oréal Paris запускає освітню програму Stand Up в Україні

Протистояти домаганням разом: бренд L'Oréal Paris запускає освітню програму Stand Up в Україні

Муж на миллион. Александр Стоянов — о браке, отношении к деньгам и новом бизнесе

Муж на миллион. Александр Стоянов — о браке, отношении к деньгам и новом бизнесе

Фото: соцмережі, прес-служба

Александр Стоянов и Инна Катющенко, Connecting Women
Предыдущий материал

Муж на миллион. Александр Стоянов — о браке, отношении к деньгам и новом бизнесе

принц Уильям и принц Филипп
Следующий материал

Принц Гарри и принц Уильям прокомментировали смерть принца Филиппа

Новости партнеров