Loboda розповіла, з якими питаннями українці найчастіше звертаються до її волонтерського центру

Світлана Лобода
Майже місяць тому співачка заснувала Loboda Help Center — благодійний центр психологічної допомоги українцям.

Світлана Лобода та команда психологів-волонтерів, які з нею співпрацюють, поділилися темами, з якими до них найчастіше зверталися протягом останнього місяця.

«Кожен українець рахує дні, що з'їдаються війною. Сьогодні 111 день, і кожен на своєму фронті, як може і на що вистачає сил, ресурсів, емоцій, любові та агресії, веде свою країну до перемоги. І сьогодні 22 дні, як розпочав свою офіційну роботу Loboda Help Center. Наші психологи за цей час провели 262 консультації із 300 надісланих заявок через @lo_help_bot. Я вдячна, що такі надійні професіонали оточують мене сьогодні. Це означає, що завтра ми допоможемо ще більшій кількості людей, яким потрібна психологічна допомога та моральна підтримка. Мені стає тепло і моя душа відчуває радість, коли нам вдається допомогти ще й матеріально, про це ми частково встигаємо писати в телеграм каналі @Loboda_Help_Centеr. А коли я бачу ваші листи та пости подяки, мене це надихає йти тільки вперед. Завдяки кожному з нас, маленьким щоденним крокам та великим серцям, ми наближаємо один одного до перемоги», — прокоментувала артистка роботу психологічного центру.

Читайте також

Мер Борисполя розповів про допомогу від Лободи: «Після цього вважаю її справжньою українкою»

Мер Борисполя розповів про допомогу від Лободи: «Після цього вважаю її справжньою українкою»

Маша Єфросініна розповіла про ставлення до Івана Дорна та Світлани Лободи

Маша Єфросініна розповіла про ставлення до Івана Дорна та Світлани Лободи

Які найчастіші питання ставлять люди до психологів, з якими проблемами стикаються в умовах війни та переїзду до інших країн?

Інна Кравченко — психолог–волонтер, опікується в роботі Loboda Help Center сім’ями та жінками з дітьми, — розповіла, що найчастіше жінки звертаються з питанням про життя за кордоном, тобто як найкраще влаштувати побут у нових реаліях мамі з маленькою дитиною в іншій країні.

На жаль, мільйони українських сімей були вимушені покинути свої домівки, тікаючи від цієї жахливої війни за кордон або в інші регіони України. Найважливіше, що варто усвідомити — діти завжди віддзеркалюють емоційний стан батьків, їхні страхи та переживання, і переймають їх собі. Не існує окремо дитини від матері та не буває так, що мама завжди тривожна, а дитина у повному спокої. 

Як налагодити побут і комфорт для себе та маленької дитини на новому місці:

  1. Облаштуйте разом з дитиною на новому місці затишок. Дуже важливо, щоб ви та ваша дитина відчували себе спокійно і надійно на новому місці — зараз це ваш дім. Поговоріть з дитиною що для неї важливо, прикрасьте кімнату та спальні місця, зробіть куточок з іграшками, розмістіть сімейні фотографії або плакати з улюбленими героями дитини, поставте вазони з квітами, розберіть валізу і красиво розкладіть речі у шафу. Щоб ви і ваша дитина могли відчути, що зараз ви вдома і тут затишно і красиво. 
  2. Намагайтесь підтримувати звичний комфортний роспорядок дня для вашої дитини, схожий на той, який був вдома: час пробудження, заняття, ігри, прогулянки, сон. Спробуйте зробити так, щоб дитина могла асоціювати цей ропорядок з тим, що був в Україні до початку війни. Харчування спробуйте зробити також максимально знайомим вам і вашій дитині, щоб більшу частину ваших улюблених страв ви могли приготувати на новому місці і не відчувалося, що тут чогось не вистачає.
  3. Підтримуйте ваші сімейні традиції, чи то з’їсти морозиво у неділю, чи долучатися до святкування національних чи релігійних свят у максимально звичний для вас спосіб. В першу чергу ваш дім — це там де ви і ваші сімейні цінності та традиції.
  4. Звертайтесь по допомогу. Ви ніколи не маєте цього соромитись — ніхто з місцевих не опинився у таких складних умовах, як ви. Якщо потрібно зареєструвати картку для отримання соціальних виплат, налаштувати мобільний зв’язок, побути деякий час з вашою дитиною, отримати одяг та засоби гігієни для себе та для дитини або будь що, в чому у вас є потреба — ви відкрито маєте про це говорити і вам обов'язково допоможуть! Тримайтесь, знайдіть для себе мотивацію, вірте у майбутнє, будьте відкриті приймати допомогу від інших людей і самі допомагайте, якщо можете!

Читайте також

Психологиня Олена Адамова дала ТОП-5 порад від панічних атак

Психологиня Олена Адамова дала ТОП-5 порад від панічних атак

10 ознак депресії: тривожні дзвіночки, які не можна ігнорувати

10 ознак депресії: тривожні дзвіночки, які не можна ігнорувати

Інна Ясинська — сімейний та підлітковий психолог центру Loboda Help Center — розповіла, як допомогти підлітку адаптуватися до переїзду в новій країні.

Якщо ви мама підлітка, переїхавши з ним за кордон, ви можете помітити зміни у поведінці та самопочутті дитини. Підлітковий вік складний, а події війни, втрата звичного життя і адаптація до нової країни спричиняє додатковий стрес. Аби допомогти підлітку легко адаптуватися, вам варто звернути увагу на декілька речей:

  1. Спочатку потурбуйтеся про себе. Якщо ви напружена, тривожна, розгублена і виснажена — це абсолютно нормально, що сил турбуватися про інших у вас недостатньо. Тож вам потрібна пауза, відпочинок, підтримка інших, аби ви змогли перейти до наступних пунктів.
  2. Залишайтеся в емоційному контакті з дитиною. Обговорюйте те, що відбувається з вами. Переїзд і війна — це дуже складно, а особливо для підлітків. Тому що в них ще немає достатньо власного досвіду, аби впоратися самим. Їм потрібні ви. Запитуйте про почуття дитини. Підтримуйте, співчувайте, підбадьорюйте. Не засуджуйте і не відштовхуйте підлітка через його переживання, йому дуже потрібне ваше прийняття. Намагайтеся не критикувати і не вимагати багато, дозвольте підлітку адаптуватися. Це нормально, що у підлітків зараз менше сил на навчання та обов’язки. Поки вся енергія йде на пристосування до нових умов.
  3. Створіть відчуття безпеки та передбачуваності. Складайте план на день і тиждень, враховуючи побажання дітей. Нехай план буде гнучким, якщо у когось зміняться бажання чи настрій. Включіть у ваш розклад звичні речі, які ви виконували вдома: прогулянки, спільне приготування вечері, перегляд фільмів і т.д. Проговорюйте план ваших дій, що за чим ви робите і для чого. Обізначте поле відповідальності підлітка, наприклад: «Сьогодні я готую вечерю і мию посуд, а ти допоможеш мені накрити на стіл, якщо твоя ласка». Підліткам важливо зараз відчувати, що їх життя під їх контролем, і що ви також знаєте, що робите.
  4. Допоможіть підлітку повернути у його життя критично важливі речі – спілкування з однолітками, улюблені справи та особистий простір. Підлітки не можуть без друзів, тому вони можуть компенсувати відчуття самотності та емоційної напруги соц. мережами та іграми в телефоні. Місцева школа, гуртки, групи підтримки для тимчасових переселенців можуть стати місцем, де дитина знайде нових товаришів. І це допоможе їм впоратися із існуючим стресом. І головне, всі емоції зараз — це нормально. Ви вже героїня, якщо наважилися на такий серйозний крок. Я вірю, ви разом з усім впораєтеся!

Також звертаються за допомогою і чоловіки, хоча їх значно менше в порівнянні з запитами від жінок. Марат Губанов — психолог, який працює з чоловіками, — розповів, що чоловіків в першу чергу турбують матеріальні питання, неможливість забезпечити сім’ю та сильна стурбованість за країну. Марат каже, що чоловік — це в першу чергу про «дію»:

«Коли чоловік не на фронті, бойові дії наводять глибокий сум за країну та викликають депресію. Немає можливості виконувати ніяку роботу, є бажання тільки лежати і нічого не робити та здається, що ти один на один зі своєю проблемою і тобі ніхто не допоможе. Звісно, в першу чергу потрібно дозволити собі поговорити з психологом про це, тобто зробити першу «дію» на користь собі. Ви будете дуже здивовані, що після цього, обов’язково прийдуть зміни. У вас з’явиться бажання піти на роботу і відгукнуться на допомогу люди. Просте спілкування з психологом заточене на вирішення проблеми, відновлює в вас силу Лева, який діє в надзвичайних ситуаціях мужньо та справедливо повертаючи свою владу над результатом».

Дуже багато людей вже повернулися з закордону до України в місця, де зараз відносно безпечно. Психолог Наталія Чаши — волонтер в Loboda Help Center — відповіла на питання, чи варто повертатися з дітьми в Україну:

«Нам усім хочеться додому. У рідні місця, до коханих та знайомих. Нам хочеться туди, де все знайоме і зрозуміло. Варто врахувати, що хочеться нам до нашої з вами України, яка була до 24 лютого. Нам хочеться повернутися до мирної та улюбленої країни. Тільки зараз у нашій країні все ще війна! Там, де здається спокійніше, раптом "прилітає" і стає не спокійно. І, перш ніж вирішити, чи потрібно вам зараз повернутися з дітьми в Україну подумайте ось над чим: адже Ви їхали заради збереження життя, заради безпеки ваших дітей... і якщо це так, то виходячи з вашої відповіді приймайте рішення».

Читайте також

«Моя психіка не була стабільною»: Леся Нікітюк розповіла, чим займається під час війни

«Моя психіка не була стабільною»: Леся Нікітюк розповіла, чим займається під час війни

Як жити далі? Психологиня відповіла на важливі запитання, що хвилюють українців

Як жити далі? Психологиня відповіла на важливі запитання, що хвилюють українців

Фото: пресслужба

депресія
Попередній матеріал

10 ознак депресії: тривожні дзвіночки, які не можна ігнорувати

Олена Фроляк
Наступний матеріал

Ідеальний спосіб розслабитися: Олена Фроляк розповіла, як знімає стрес після ефірів

Новини партнерів