Кохання серед тварин

Кохання серед тварин
Інстинкт чи почуття? Грім серед ясного неба чи холодний розрахунок самки, стурбованої пошуками кращого набору генів майбутнього потомства? У тваринному світі, як і у людей, одне не суперечить іншому. Двох знемагаючих від любові живих істот

Невідступно і сліпо вони йдуть за обраницею по п'ятах. Нахиляють і витягують шию, принюхуючись у напрямку її піднятого хвоста, намагаючись вловити привабливий, спокусливий запах.

Розпалений лев морщить верхню губу, підносячи язик до неба – там розташовані спеціальні структури, що допомагають аналізувати запах. Так самець визначає, чи прихильно поставиться жінка його серця до залицянь. Адже якщо самка не готова до спарювання, за свої ніжності лев може отримати від неї чутливу затріщину лапою. Інша річ, коли левиця схильна до кохання: тоді на ласки партнера вона реагує особливим рухом стегон догори. По-чоловічому міцне захоплення зубами за загривок підкорює її остаточно. Під кінець зближення вона скидає з себе партнера, іноді може і гаркнути на нього або замахнутися, щоб потім миттєво лягти перед ним на спину, задерши лапи догори, - . у позі повного розслаблення та задоволення. Але це не на довго. Буквально за 15 хвилин левиця знову заграє з партнером, і він не витримує, схоплюється на неї і вистачає зубами за загривок. Вона знову піднімає зад, і ритуал любові повторюється. Причому сотні разів протягом кількох днів, доки самка не буде запліднена.

Розпалені пристрастю леви вдаються любовним втіхам коротко і часто – кожні 15-20 хвилин, часто без перерви на сон та їжу. А в такі рідкісні моменти «пан і повелитель» стурбований тим, щоб самці з прайду, що знаходяться поблизу, не мали доступу до коханої. І так продовжуватиметься доти, доки запліднена левиця сама захоче допустити їх до парування з нею. А тим часом «пан» вирушає ловити удачу до кузини своєї коханої чи її сестри (левиці в прайді єдинокровні). Чи в претензії залишена без його царської уваги левиця? Нічого подібного. Вона і сама не збирається зберігати вірність і обдаровує ласками всіх без винятку самців, щоб зберегти їхнє розташування в майбутньому. до себе та своїх дітей. Адже кожен її партнер потім вважатиме себе батьком і, якщо що, без роздумів кинеться захищати дитинчат.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Життя квітів</ strong>

Левиці спарюються з дюжиною самців тільки в той час, коли вони перебувають у кращій формі. Це може бути кілька місяців чи років. У період «зміни варти» самки ігнорують нових партнерів доти, доки не переконаються в їх мужності, силі та здоров'ї. Як? Ті повинні проявити себе витривалими у коханні та виглядати сексуально. Левицям до душі смикати партнера за довгу, темну гриву. Це не просто іграшка. Волохата густа грива – ознака зрілості і стійкості, бо тільки по-справжньому витривалий лев витримає весь запал і запал майбутньої любовної сутички.

У оленів цієї мети служать гіллясті роги, які, без сумніву, ускладнюють життя їхнього власника. Щоб їх відростити, олень повинен вдосталь годуватися від народження і проявляти спритність, хоча пересування з такою розлогою короною лісовою частіше представляє ціле мистецтво. Цей закон у біології відомий як «гіпотеза успадкування»: незвичайна риса пророкує своєму володарю куди більші випробування, ніж його суперники.

У шлюбні період «тести на вошивість» використовують багато тварин. Зимородки шморгають уздовж річок і струмків подібно до блакитних блискавок. Так закохані перевіряють свою форму, перш ніж спарюватись. А коли тест успішно пройдено, самка дозволяє погодувати себе рибкою. Самки комарів та оводів вимагають від партнера кулінарного подарунка. І дозволяють продовжувати спарювання доти, доки насолоджуються поїданням мухи. Чим вищий апетит самки, тим більше шансів у самця запліднити примхливу обраницю.

Самки райських пташок, плазунів або восьминогів оцінюють артистизм своєї половинки. Їх збуджують колір, запах, співи чи незвичайне шоу. Самці восьминогів, коли їх охоплює любовна пристрасть, покриваються смугами та плямами. Дивовижний феномен! Вчені підрахували, що у восьминогів-рекордсменів спостерігається до 40 «змін» образу на різні випадки. Більш того, цей винахідливий спокусник може однією половиною тіла, зверненої до самки, демонструвати пояски та смуги, а інший, зверненої до суперника, – загрозливе сріблясте забарвлення. Райські пташки теж влаштовують цілу виставу, що поєднує в собі фарби, співи та танець. Найменша неточність у виконанні танцю, відпрацьованого за століття та переданого з покоління до покоління, руйнує всі перспективи претендента на батьківство.

Що ж, способів завоювати серце обраниці існує стільки, скільки біологічних видів. Одне лише поєднує всіх самок: перш ніж втратити голову від кохання, вони виявляють високу вимогливість. Але напевно мало хто з них після чарівної ночі прокидається з тривожною думкою: Що ж такого я знайшла в ньому? Тут доречно згадати парадокс французького філософа Дені Дідро, який вважав, що «Кохання позбавляє розуму тих, хто їм наділений, і дає тим, хто його не має».

Мажена Новаковська

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Колібрі: Сонячні пташки

Живущі у воді
Попередній матеріал

Тварини, що живуть у воді

Depeche Mode
Наступний матеріал

10 невідомих фактів про соліст Depeche Mode Дейва Гаана

Новини партнерів