«Найкращий фрукт — це овоч»: Наталія Самойленко — про правила харчування здорової людини

Наталія Самойленко
Наталія Самойленко надала інтерв'ю Інні Гелетюк (Катющенко) для проекту Connecting Women.

Сьогодні на Youtube-каналі Connecting Women вийшло нове відео, що надихає — цього разу з Наталією Самойленко. Зірковий дієтолог поділилася з Інною Катющенком важливими думками про харчування, виховання харчових звичок, вплив гормонів на наше здоров'я та багато іншого.

Подписуйтесь на Youtube-канал Connecting Women, щоб не пропустити нові випуски з найяскравішими жінками України.

16 цитат Наталії Самойленко з інтерв'ю Connecting Women

  1. Якщо говорити про вирощування звички, то не пізно робити це у будь-якому віці. Потрібно цим займатися, формувати нові здорові звички, які вас зроблять стрункими, енергійними, здоровими, щасливими. Беріть відповідальність у свої руки – це дуже важливо. Якщо говорити про звичку харчуватися за режимом, то це звичка, яка є базисом вашого метаболічного здоров'я. Тобто вранці прокинулися, намагаємося першої години поснідати і виділяємо час у районі п'яти-шостій години, коли ми нічого не їмо. Ця пауза потрібна для того, щоб обмін речовин, органи травлення впоралися з їжею, яку ви з'їли під час сніданку. Потім у нас йде своєчасний та повноцінний обід, знову витримуємо певну паузу приблизно 5-6 годин, і потім йде вечеря, після якої теж має бути пауза. Ось що цікаво, більшість з нас худнуть не від їди як такої, а від наявності чистих пауз між їжею.
  2. Знежирена дієта – це шлях у нікуди. Вірніше, шлях до дисбалансу гормонів, поганий стан шкіри, випадання волосся, відсутність сил і енергії, тому жири як джерело енергії — це класно і круто. Жир — це друг дівчат, може, навіть краще, ніж діамант.
  3. Мозок відсотків на 60 складається з жиру і жиру для мозку - це хороша їжа на відміну від простих вуглеводів, доданого цукру і виробів з борошна. Це один із міфів, що нашому мозку потрібна глюкоза та енергія швидких вуглеводів для того, щоб нормально розуміти.
  4. Гормони в плані регуляції ваги, впливу на обмінні процеси грають провідну скрипку, і в цьому оркестрі основним диригентом є щитовидна залоза. Поки гормони щитовидної залози ми не приводимо до норми, нічого істотного з вами не станеться.
  5. Якщо ми спробуємо допомогти жінці нормалізувати функцію щитовидної залози без фармакологічних втручань лише їжею, то йтиметься про продукти, багаті на йод — серед них мангольд, буряк, волоські горіхи і, звичайно ж, морепродукти — морська риба, ламінарія та інші. Це, по суті, концентрати йоду, але є важливий момент — не всім людям, які мають гіпофункцію щитовидної залози, такі концентрати йоду будуть корисні. Якщо у жінки аутоімунний тиреоїдит, то надлишкове надходження йоду в організм підстьобуватиме цей процес, і цій жінці будуть корисні інші продукти, які містять селен. Це гриби, часник. Настійно рекомендую переглянути вітаміни, які вона сприймає. Якщо це комплекси, в яких є йод, то, швидше за все, лікар поставить табу на прийом цих ліків і працюватиме прицільно за результатами аналізів, підбираючи вітамін, мікроелемент, дозування та тривалість прийому.
  6. Чекап — це показник відповідального ставлення до свого здоров'я. Ми іноді машинами більше займаємось, ніж самим собою.
  7. Є різні типи вегетаріанства і серед них гарний варіант - піско-вегетаріанство, коли ми виключаємо м'ясо червоних сортів і білком є риба, морепродукти, яйця, дуже багато овочів, сезонні фрукти, зелень, оливкова олія, оливки, горіхи. Тобто я перерахувала всі складові середземноморської дієти. 
  8. Крайній ступінь вегетаріанства - веганство, коли тільки їжа рослинного походження, - це не дуже добре, особливо для здоров'я жінок. Гормони точно постраждають від цієї історії, погіршиться якість шкіри.
  9. Один із таких яскравих дефіцитів, з яким кожен другий українець стикається — це дефіцит вітаміну D. У продуктах його небагато, навіть у наших бабусь було саме так, але вони отримували із сонечком. Вони набагато більше часу проводили на свіжому повітрі, а ми сидимо в офісах невилазно, доїжджаємо в офіс на автомобілі, ходити в Києві пішки — це розкіш для багатьох, 10-20 днів відпустки абсолютно не вирішують завдання вітаміну D. Тому якщо говорити про компенсацію, то іноді деякі вітаміни ми приймаємо теж 365 днів на рік, може бути з рідкісними, короткими паузами.
  10. Усі правила і норми щеплюються у ній. Діти у будь-якому разі потрапляють до соціуму, де стикаються не лише з нездоровою їжею, а іноді й взагалі з небезпечними ситуаціями. Завдання батьків — пояснити та навчити. Іноді навчити порушувати.
  11. Ми мало їмо бобових, на жаль. Там багато і вітамінів групи B та магнію. А магній, до речі, відповідає ще за нашу антистресову міцність. Іноді дефіцит магнію починає керувати нами, нашою харчовою поведінкою.
  12. Авокадо зовсім не краще, ніж стало, і я щиро вважаю, що сало — це наш національний дуже крутий суперфуд, особливо в зимовий період часу. Там класний спектр жирних кислот, там є вітамін D. Є багато інших джерел жирів: вершкове масло, горіхи, насіння.
  13. До фрешів я ставлюся дуже погано, тому що ми маємо справу з рідкими вуглеводами. Тобто був фрукт, ми позбавили його клітковини, перетворили на солодку воду, ця солодка вода швидко засвоюється організмом, підвищує рівень глюкози в крові, рівень інсуліну. Якщо так робити постійно, то недалеко і до діабету.
  14. Найкращий фрукт - це овоч. Намагайтеся, щоб на вашому столі все-таки було більше овочів, ніж фруктів. Краще їсти продукти максимально у тому вигляді, в якому їх робить природа, не перетворюючи їх ні на смузі, ні на соки.
  15. Добре працює метод тарілки: беремо тарілку, на сніданок, на обід і на вечерю, візуально ділимо її на дві частини, половину наповнюємо овочами, і так кожен прийом їжі.
  16. У звичайному житті цукор заміняю нормальною їжею. У мене немає звички до солодкого.

Наталія Самойленко та Інна Гелетюк (Катющенко)

Connecting Women — проект про жінок та для жінок, автором якого стала Інна Гелетюк (Катющенко), власниця медіабрендів Viva!, «Єдина», «Твій малюк», 4mama.ua, beauty.ua, засновниця національної премії «Жінка України».

Читайте також

Емілі у Парижі
Попередній матеріал

Переглянути за вечір: 5 міні-серіалів від Netflix на будь-який смак

TamerlanAlena
Наступний матеріал

TamerlanAlena рассказали о правилах, которые укрепляют их семью

Новини партнерів