Герой АТО Сергій Романовський: Не бійтеся падати

Сергій Романовський
На честь Дня незалежності сайт Viva.ua публікує історії героя, котрий став обличчям обкладинки нового спецвипуску "Viva! Переможці", підготовленого командою журналу Viva! та ТСН. "Viva! Переможці" - це 15 надихаючих історій про мужність.

Усміхнений офіцер Сергій Романовський під час запеклого бою в зоні АТО втратив ногу, проте вже через деякий час займався спортом прямо в лікарняній палаті, віджимався на одній здоровій нозі з маленьким сином на спині, а тепер мріє стрибнути з парашутом і взяти участь у паралімпіаді. у Токіо. Усі засоби продажу журналу підуть на психологічну реабілітацію та спортивне протезування ветеранів АТО.

Втративши ногу під час запеклого бою на передовій, він власним прикладом щодня показує, як можна бути сильнішими за виклики долі та непохитні до життєвих випробувань. 26-річний офіцер 80-ї десантно-штурмової бригади Сергій Романовський займається науковою роботою у військовій академії, долає дистанції на марафонських забігах та мріє взяти участь у паралімпіаді в Токіо.

У 2014-му історія тоді 23-річного командира взводу 80-ї львівської десантно-штурмової бригади Сергія Романовського вразила Україну. Кадровий військовий з перших днів був на передовій в АТО, а під час завзятого бою на Луганщині восени того ж року втратив праву ногу.

Це був ближній бій: молодий офіцер відстрілювався від ворога зверху на БТРі і не помітив, як ногу затиснуло між двох бойових машин. «Усвідомлення того, що сталося, – згадує Романовський, – в той момент не було, проте був страшний больовий шок, а ще я бачив, як моя нога звисала на невеликому шматочку шкіри.

Герой нового спецвипуску "Viva! Переможці" Сергій Романовський

Обкладинка нового спецвипуску журналу Viva! Переможці. Придбати спецвипуск можна у кіосках із пресою у всіх містах України, крім зони АТО та Криму. Усі засоби продажу журналу підуть на психологічну реабілітацію та спортивне протезування ветеранів АТО.

Друга частина соціального мультимедійного проекту «Переможці» – спільна робота команди Телевізійної служби новин ТСН на телеканалі  і </em >Viva! Найкращий журнал про зірки.

Проект «Переможці» – це і вражаючі фото, створені Олександром Мордерером і Тетяною Рубльовою, і відеоарт з неймовірними кадрами зі знімального майданчика, і цикл сюжетів новин ТСН, і спеціальний благодійний випуск журналу VIVA! Переможці.

У кадрі – люди з необмеженими можливостями, ветерани АТО та паралімпійці, які втратили частини тіла, але не втратили сили духу! 15 нових надихаючих історій про мужність та перемоги над собою, болем, обставинами.

Партнерами «Переможців» стали: Андрій Мацола, засновник Центру практичної допомоги захисникам України AXIOS, Міністерство закордонних справ України, Національний паралімпійський комітет, благодійний фонд "Серце воїна", Клініка доктора Валіхновського, туристична компанія "Феєрія Україна", RunUkraine, організатори дизайнер Андре Тан.

Наші досягнення: За перший рік існування проекту ми провели всеукраїнський та світовий виставковий тур. Виставка відвідала 15 країн та 18 міст. За цей час понад 20 млн людей дізналися про проект.

Спецвипуск «Viva! Переможці 2» - 15 надихаючих історій про ветеранів АТО та паралімпійців, які втратили частини тіла, але не втратили сили духу та спраги життя.

«Команда Viva! сьогодні представляє новий спецвипуск «Viva! Переможці, який став логічним продовженням мультимедійного проекту «Переможці». Благодійний номер можна придбати у кіосках преси по всій Україні”, - сказала головний редактор журналу Viva! Іванна Слабошпицька.

Всі засоби продажу журналу підуть на психологічну реабілітацію та спортивне протезування ветеранів АТО.

Герой нового спецвипуску &amp;quot ;Viva!Переможці&quot;Сергій Романовський

На фото: Сергій Романовський у дитинстві

Герой нового спецвипуску &quot;Viva! Переможці&quot; Сергій Романовський

Сильніший за виклики долі

У госпіталь офіцера доставили літаком. 17 днів найкращі військові лікарі боролися за його ногу. У 2014-му хлопців із ампутаціями було ще не так багато, як зараз, та й медики розуміли, що в разі втрати ноги служба для Сергія Романовського закінчиться назавжди.

«Лікарі зробили все, що могли. Проте травма виявилася надто складною. Ногу довелося ампутувати. Натомість Сергієві зберегли життя, і це для нас найголовніше», – каже мама капітана Ольга Романовська.

У Центральному військовому шпиталі Києва молодого офіцера добре пам'ятають і досі. За словами медиків, усміхнений хлопець завжди підбадьорював побратимів і багато годин витрачав на тренування. Аби долати нестерпні фантомні болі й повертатися до здорового життя, Романовський займався спортом прямо біля лікарняної палати.

Над ліжком важко пораненого військового встановили спеціальний металевий держак: чіпляєшся за нього рукою, підтягуєшся, сидиш чи встаєш. Цей самий держак Романовський найчастіше використовував як турнік: чіплявся обома руками за метал, підтягувався та перевертався.

Герой нового спецвипуску &quot;Viva! Переможці&quot; Сергій Романовський

Герой нового спецвипуску &quot;Viva! Переможці&quot; Сергій Романовський

У мережі Youtube можна знайти десятки відео, де офіцер тренується у лікарні. Кілька років тому це були звичайні аматорські зйомки друзів військового, а зараз ці відео є іншим пораненим ветеранам АТО великим прикладом і мотивацією.

Щоб підтримати своїх та привернути увагу до проблеми самогубств солдатів, що повертаються з воєн, Романовський також брав участь у #22PushupChallenge. Це світовий соціальний флешмоб для підтримки військових із зон конфліктів. Як тільки він говорив про цілі акції, а ось уже без протеза, зате з маленьким сином на спині, на одній здоровій нозі віджимається 22 рази. До речі, це число було обрано невипадково – за даними досліджень у США, саме стільки американських військових у 2015 році щодня завдавали собі смерті після повернення з зон бойових дій. Такої сумної статистики для українських воїнів капітан Романовський точно не хоче, тому 22 дні він віджимався по 22 рази, показуючи силу власного духу і говорячи: &lquo;Тримайтеся, хлопці, не така страшна біда, як здається».

Герой нового спецвипуску &quot;Viva! Переможці&quot; Сергій Романовський

На фото: Тетяна Рубльова, арт-директор студії Олександра Мордерера; Сергій Романовський

Герой нового спецвипуску &quot;Viva! Переможці&quot; Сергій Романовський

На фото: Сергій Романовський із сином

Світових спортивних досягнень цілеспрямованого офіцера поки немає. Однак він готується до чемпіонату з тріатлону та Паралімпійських ігор у Токіо і майже щодня тренується.

Герой нового спецвипуску &quot;Viva! Переможці&quot; Сергій Романовський

За власними словами

Свою сучасну історію про те, як повернувся на службу і як готується до світових змагань із тріатлону, офіцер розповідає Viva! від першої особи.

«Зараз я працюю науковим співробітником в Академії сухопутних військ. Паралельно навчаюсь у Львівському інституті банківської справи за спеціальністю «бізнес-менеджмент» та Інституті державного управління у Брюховичах. Також продовжую активно займатись спортом. До Паралімпійських ігор у Токіо ще є час, але я вже вперто тренуюсь. Сподіваюся виступити у тріатлоні. Запитайте, чому саме тріатлон? Мені завжди подобалося плавання, я завжди непогано та багато бігав. І ось на щастя є вид спорту, де всі об'єднали. До того ж у мене досить худа статура, тому навряд чи я міг би стати, скажімо, боксером.

Завдяки Володимиру Кличку півроку тому я отримав спортивний протез. Цікаво, що я підвівся і побіг зі спортивним протезом вже після першої примірки. Однак не думайте, що це все так просто дається, мені вдалося, оскільки я постійно займаюся і тримаю себе в непоганому фізичному стані. Загалом же, біг на спортивних протезах для багатьох хлопців – це велика і дуже клопітна справа.

Герой нового спецвипуску &quot;Viva! Переможці&quot; Сергій Романовський

На фото: Олександр Мордерер, фотограф; Тетяна Рубльова, арт-директор студії Олександра Мордерера; Соломія Вітвіцька, куратор проекту; Віталій Панасюк, оператор телеканалу 1+1; Сергій Романовський

Герой нового спецвипуску &quot;Viva! Переможці&quot; Сергій Романовський

На фото: Сергій Романовський із сином

Мені теж було спочатку непросто. Коли ми бігаємо – не помічаємо, як трохи нахиляємось уперед. Тому я мав труднощі з координацією – хочеш бігти швидше, а паралельно думаєш, як тримати баланс.

Чи я падав зі спортивного протезу? – Так, падав і неодноразово. І не бачу в цьому нічого страшного. Люди зі здоровими ногами теж можуть впасти. ніхто ж не дивується, чи не так?

Герой нового спецвипуску &quot;Viva! Переможці&quot; Сергій Романовський

Герой нового спецвипуску &quot;Viva! Переможці&quot; Сергій Романовський

Герой нового спецвипуску &quot;Viva! Переможці&quot; Сергій Романовський

На фото: Сергій Романовський із сином

Вперше моє тренування на камеру зняв Олексій Мочанов. Він побачив, як я займаюся, трохи зняв та виклав в Інтернет. Згодом цей запис переглянуло чимало людей. Відео стало мотиваційним для інших хлопців, які також отримали тяжкі поранення в АТО. Зараз ми з Олексієм продовжуємо спілкуватися, а ще він познайомив мене з Андрієм Оністратом. Андрій тренує мене та впливає як тренер. Я безмежно вдячний, що маю таких друзів.

Я подолав усі проблеми, якими турбувався після поранення. Зокрема, зміг вгамувати фантомний біль. Це коли болить кінцівка, якої більше немає. Лікарі виявили, що проблема була в неправильно зшитих нервах культу. Зараз її немає, а «фантомаси» якщо й приходять, то у вигляді легких, майже непомітних поколювань.

Водночас, зараз у мене невелике питання, пов'язане з обслуговуванням спортивного протезу. Справа в тому, що коли займаєшся спортом –  одні м'язи зменшуються, інші, навпаки, наростають. Тому може стояти питання про зміну приймача культу. Однак, впевнений, що і це можна впоратися, – . в Україні теж є добрі протезисти.

Думаю, все, що я раніше запланував, обов'язково зроблю. Однак, є речі, які після ампутації я ще не встиг виконати. Наприклад, я не стрибав із парашутом. До поранення було 74 стрибки, після – ще тільки планую стрибнути.

На фото: Сергій Романовський із сином

На фото: Сергій Романовський із дружиною та сином

Герой нового спецвипуску &quot;Viva! Переможці&quot; Сергій Романовський

Фото: Олександр Мордерер

Правила життя героя:

1. Одужання має бути комплексним. Це і власна робота бійця, майстерність лікарів, і підтримка близьких.

2. Відсутність рук чи ніг – це не біда. Біда, коли люди не мають мозку.

3. Не бійтеся падати. Не все в житті виходить так, як ми цього хочемо. Але програють ті, хто не намагається куштувати, а не ті, хто куштує, нехай падає, але знову піднімається і рухається далі.

4. Пам'ятайте, що вам ніхто нічого не винен. Багато хлопців після поранення чогось вважають, що світ починає рухатися довкола них. На мою думку, це дуже дивна і неправильна позиція. Насправді, ніхто і нікому нічого не винен. Будь-які добрі справи повинні бути зроблені від щирого серця, а не «бо бідного хлопчика було поранено в АТО». Немає бідних, ні пригноблених. Ви самі і ваша власна воля до життя.

Герой нового спецвипуску &quot;Viva! Переможці&quot; Сергій Романовський

На фото: Сергій Романовський із сином

Фото: Олександр Мордерер; Тетяна Рубльова, арт-директор студії Олександра Мордерера

Обкладинка нового спецвипуску журналу Viva! Переможці. Придбати спецвипуск можна у кіосках із пресою у всіх містах України, крім зони АТО та Криму. Усі засоби продажу журналу підуть на психологічну реабілітацію та спортивне протезування ветеранів АТО.

На фото – команда проекту: Ростислав Валіхновський, Тетяна Захарченко, Олександр Мордерер, Андрій Ушенко, Тетяна Рубльова, Андрій Мацола, Андре Тан, Єлизавета Мерешко, Олександр Сарабун, Соломія Вітвіцька, Іванна Слабошпицька, Юрій Дмитренко, Роман Торговицький, Ганна Гвозяр

Друга частина соціального мультимедійного проекту «Переможці» – спільна робота команди Телевізійної служби новин ТСН на телеканалі  і </em >Viva! Найкращий журнал про зірки.

Проект «Переможці» – це і вражаючі фото, створені Олександром Мордерером і Тетяною Рубльовою, і відеоарт з неймовірними кадрами зі знімального майданчика, і цикл сюжетів новин ТСН, і спеціальний благодійний випуск журналу VIVA! Переможці.

У кадрі – люди з необмеженими можливостями, ветерани АТО та паралімпійці, які втратили частини тіла, але не втратили сили духу! 15 нових надихаючих історій про мужність та перемоги над собою, болем, обставинами.

Партнерами «Переможців» стали: Андрій Мацола, засновник Центру практичної допомоги захисникам України AXIOS, Міністерство закордонних справ України, Національний паралімпійський комітет, благодійний фонд "Серце воїна", Клініка доктора Валіхновського, туристична компанія "Феєрія Україна", RunUkraine, організатори дизайнер Андре Тан.

Наші досягнення: За перший рік існування проекту ми провели всеукраїнський та світовий виставковий тур. Виставка відвідала 15 країн та 18 міст. За цей час понад 20 млн людей дізналися про проект.

Спецвипуск «Viva! Переможці 2» - 15 надихаючих історій про ветеранів АТО та паралімпійців, які втратили частини тіла, але не втратили сили духу та спраги життя.

«Команда Viva! сьогодні представляє новий спецвипуск «Viva! Переможці, що став логічним продовженням мультимедійного проекту «Переможці». Благодійний номер можна придбати у кіосках преси по всій Україні”, - сказала головний редактор журналу Viva! Іванна Слабошпицька.

Всі засоби продажу журналу підуть на психологічну реабілітацію та спортивне протезування ветеранів АТО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Переможці": віртуальний тур по фотовиставці разом з ТСН та Viva!

Олександр Сарабун
Попередній матеріал

Олександр Сарабун – перший учасник АТО з ампутацією, який повернувся на військову службу

Ольга Бутко
Наступний матеріал

Ольга Бутко: - На кастингах не раз говорили, що я надто гарна для телеведучої

Новини партнерів